19.3. 2024 05:13
Navigace
· Úvodní stránka
· Diskuzní fórum
· Zprávy
· Články
· Odkazy
· Kalendář

· Pravidla portálu
· Návody
· Vyhledávání
· Kontakt
Poslední články
· CENDURO BABÍ LÉTO ...
· TIP NA VÝLET: AUTO ...
· Stretnutie Mototuris...
· TEST DEXSHELL OVERCA...
· CENDURO VÍTANIE JAR...
Reklama
Kalendář akcí
<< Březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
Narozeniny Narozeniny:
Poslední komentáře
Články
Na ktm 950 adventure mam sadu E 07 a jsem na vy...
to svedikgs: poslal jsem ti PM
Cauko ako to je zo zaslanim na SK?Co to stoji v...
moja XRV (Africa Twin) a Mitas: E-09: Predok s...
Zprávy
26-[b]29[/b]
Také přeji vše nejlepší do Nového roku,sp...
Jo kamaráde ,není termín ten,aby se hodil v...
Škoda,že je zrovna DR BIG sraz. Jel Bych se p...
Partnerské weby
Diskuze Fóra
Nejnovější diskuze
· Moto Guzzi Stelvio
· Motodoplňky Marselus
· GENEZE - vše pro zážitek z jízdy
· Zamykatelné držáky telefonů
· You tube
Nejdiskutovanější
· Moravský OFF [6039]
· Východní čechy [3300]
· Morava - vyjížďky, setkání, srazy, akce ... [3186]
· Severní Čechy - vyjížďky a jiné akce. [2376]
· Motodoplňky Marselus [975]
Google Translate
Hledání
Reklama
TEST DEXSHELL OVERCALF MERINO - NEPROMOKAVÉ PODKOLIENKY
Otestovali sme DexShell Overcalf Merino -
nepromokavé podkolienky v ľade aj na Elefantentreffen-e

Do redakcie sme si zadovážili nepremokavé produkty od firmy Dexshell. Len čo sme Vás o tom informovali, rozprúdila sa k článku DexShell - nepromokavé ponožky a rukavice slušná diskusia. Určite aj to je znak toho, že takéto niečo zaujíma viacerých motorkárov. Tak sme sa pustili do testovania - doma v ľadovom potoku ale aj na cestách na zimnom zraze Elefantentreffen.

Mimo iné, v diskusii som od vás dostal pár inšpirácií, ako ponožky „prevetrať“. Plechi je známy rejpala, tak sa dalo očakávať, že aj tu si nájde niečo, do čoho treba zarypnúť a snažiť sa dokázať, že toto je len zaplatený článok a reklamný ťah, ako od Horsta a jeho pomocníkov.

Citujem plechiho poznámku: ak je premočená čižma, mokrá ponožka, po dajakú membránu a potom to ide už na nohu, tak nerozumiem ako to môže byť teplé?

Treba uznať, že základná myšlienka je dobrá, takto by sme sa mohli zamýšľať viacerí. Preto som sa rozhodol, že nie len pre neho, urobím „pokus“, kde otestujem ako je na tom Overcalf merino s tepelnou izoláciou v „extrémnom prípade“. V extrémnom prípade píšem schválne do úvodzoviek, pretože predpokladám, že takáto situácia u motorkára, aj keď jazdiaceho pri teplote 0 stupňov, nenastane nikdy. To znamená, že sa nebude vyzúvať a liezť do ľadovej vody. Aj keď sú niekedy podmienky možno až veľmi podobné...

Tu sú podmienky a priebeh môjho "extrém" testu.


Podmienky sú teda jasné

1. Na oboch nohách natiahnuté podkolienky Overcalf a obuté v turistických Lowach
2. Zmeriame teplotu okolia a teplotu ľadu
3. Jednu nohu vyzujem z turistickej Lowy 
4. Oboma nohami (jedna bosá jedna v bote) vstúpim do vody
5. Minimálne 5 minút sa počvachtám
6. Po dokončení osviežujúceho močenia nôh zmerám teplotu na povrchu podkolienky a na pokožke
7. Následne vyzujem druhú nohu, zmeriam povrchovú teplotu na podkolienke a na pokožke.
8. Neskôr dám na jednu nohu klasickú bavlnenú ponožku a vstúpim znova do vody
9. Počvachtám sa asi len koľko vydržím...
10. Zmeriam teploty nôh
11. Z celého testovania spravím video záznam pre neveriacich :-)

Na meranie teploty vody, ľadu, ponožiek a pokožky som si zobral bezkontaktový teplomer Microlife NC 100 (zapožičala Lekáreň Eurodom Senica). Ten má funkciu merania nie len teploty tela, ale má aj voľbu, meranie teploty predmetov. Bohužiaľ som ale neskôr zistil, že teplota tela sa dá merať len ak prostredie nie je chladnejšie ako 16 C. Preto nebudem prepínať medzi funkciami telo/predmety a nechám stále meranie na funkcii „Predmety“.

Treba spomenúť, že namerané hodnoty teploty tela pri funkcii telo a pri funkcii predmety sú rozdielne. Je tam rozdiel 5 dielov. Takže keď nameriam teplotu tela pri funkcii "telo" 37 C v tom istom momente nameriam pri funkcii "predmety" 32 C. Ale keďže meriame na jednej funkcii všetky teploty, tento rozdiel nás trápiť nemusí. Uviedol som to len pre tých, ktorý by sa pozastavovali nad tým, že mám nízku teplotu tela. :-D

Meral som povrchovú teplotu pokožky a hodnotil subjektívne pocit chladu. Nakoľko je každý z nás iný a každý inak vníma pocit chladu (má inak uspôsobenú termoreguláciu). Z tohto pohľadu je jediným objektívnym ukazovateľom pri tomto teste hodnota poklesu teploty na povrchu.

Teplota vzduchu bola počas testu tesne nad nulou a teplota vody 1,2 stupňa celziového.

 

Video: DexShell - Overcalf Merino, nepremokavé podkolienky

Video síce hovorí asi za všetko, ale môžme to zhrnúť asi takto

Úplnou náhodou sme na našli perfektné podmienky na náš pokus na senickej mx trati a jej priľahlom potôčiku. Nezdržujme a šup šup, do skoro zmrznutej vody.

Začal by som asi tým, že keďže som už vedel a mal som odskúšanú nepremokavosť ponožiek, do vody som sa postavil úplne v pohode, aj keď som nevedel, ako to bude s tepelnou izoláciou. Najprv nepociťujem žiadny rozdiel medzi obutou nohou v bote a "holou" nohou len v ponožke. Ponožka dokáže veľmi dobre držať teplo. Časom pociťujem na päte mierny chlad, ale nie je to nič nepríjemné. Pokles teploty na päte si vysvetľujem tým, že je tam tenučká vrstva kože, minimum podkožného tuku, nie je tam žiadny priestor pre vzduch a päta je opretá skoro napriamo o chladé dno potoka. Zato medzi prstami je zrejme dostatok vzduchu a ten zabezpečuje "komfortné" tepelné podmienky a tak nepociťujem skoro žiadny rozdiel. Tak isto na nárte a členku, ktoré síce nemajú okolo seba toľko vzduchu ako prsty, ale nedotýkajú sa priamo studeného dna.

Po viac ako piatich minútach už viem, že mám jednu nohu iba v ponožke. Už je cítiť rozdiel medzi nohami, ale nie je to nič, čo by bolo nepohodlné a už vôbec nie neznesiteľné. V podstate som len staticky nehybne stál, preto si myslím, že ak by som sa hýbal, alebo mal na nohách motokrosové, aj keď premokavé čižmy, vôbec by som nevedel, respektíve neriešil, že stojím v takto studenej vode. A to že by som zrejme vyťahoval zapadnutú moto a teda "makal o stošesť" ani nespomínam. Vtedy by som bol ešte aj spotený :-D

Ale späť k teplotám. Po časovom limite som vystúpil na "súš"a zmeral teplotu na "holej" ponožke (4,4 C) a na ponožke, ktorá bola v bote (24,9 C). Rozdiel 20 stupňov sa zdá na prvý pohľad dosť podstatný, ale rozdiel na pokožke už je iný. Na pokožke som nameral tieto údaje - "holá" noha (26,3 C) a obutá noha (32,2 C). Znova pripomínam, že teplomer na funkcii "predmety" meria o 5 stupňov menej, ako je reálna teplota tela. Takže noha v bote má v reále 37,2 C a holá noha má 31,3 C.

Aby som ale test spravil tak nejak objektívne a kompletne, dávam na jednu nohu obyčajnú bavlnenú ponožku a na druhej nechávam suchú Overcalf. Tú čo mám v Overcalf vkladám do vody úplne bez problémov, čo sa ale nedá povedať o nohe s obyčajnou ponožkou. Tak trochu zaváham a hneď zisťujem aj prečo. V momente ako dám do vody aj ju, viem prečo som chvíľku váhal. Okamžite noha stráca svoju teplotu, v momente mi "mrznú" prsty a nevydržím to ani 14 sekúnd. Je mi fakt zima! Ako keby som nemal na nohe absolútne nič. Rýchlo von z vody, čo najrýchlejšie dole mokrú, studenú ponožku a poďme merať. Teplota nohy v obyčajnej ponožke má 20,4 C a teplota v Overcalf má 24 stupňov. Možno sa to takto zdá malý rozdiel, ale ako isto všetci vieme, voda odoberá teplo niekoľko krát rýchlejšie ako vzduch. Takže pocitovo je tam rozdiel úplne niekde inde a to sa ani nebavíme o tom, že v Overcalf som vydržal vo vode už pred tým viac ako 5 minút, potom neobutý na snehu a vydržal by som v pohode vo vode aj teraz. Lenže v obyčajnej ponožke som vydržal slabučkých 14 sekúnd a myslel som, že mi odmrzla noha.

 

Názor druhého redaktora - Ponožky DexShell na Elefantentreffen 2013:

Tomáš Hajduch - Awia:

Ponožky DexShell mi tohto roku prišli na ranu v pravý čas, doslova pár dní pred plánovaným odchodom na môj tretí Elefant – zimný zraz, ktorý sa koná v bavorskom lese. Ako na zavolanie – aspoň z pohľadu testovania ponožiek - prišlo oteplenie a upršané počasie. Áno, čítate dobre, cestou na Elefant sme si tohto roku užili naozaj „parádne“ počasie. Až do Linzu náš totiž sprevádzal dážď, ktorý sa miestami menil na lejak a to všetko pri teplote tesne nad nulou. Čo by dal v tej chvíli za tieto ponožky na nohách Brco928, ktorý menil ponožky každú prestávku a na záver si ich zabalil do igelitových tašiek...

 

Reportáž z Elefantu je už dávno zverejnená a môžete si ju pozrieť tu: Ako ma dvaja skútristi na Elefantentreffen 2013 doviedli

Napriek tomu, že sme si užili dažďa, celý Elefant bol tohto roku blatistý a brodili sme sa miestami v 20-30 cm bahna, že v nedeľu prituhlo a ráno nasnežilo a odchádzali sme za sneženia... Ponožky DexShell držali. Bol som celý čas v suchu, spal som v nich aj v spacáku a na moje prekvapenie veľmi dobre držali aj teplo. Asi prvýkrát som na Elefante vydržal iba s jednými ponožkami na nohách. To svedčí aj o druhej vlastnosti a tou je priedušnosť. Asi uznáte, že s "igelitom" na nohách by som celý víkend nevydržal.

 

Ak ste turisti a nemáte na nohách tie najkvalitnejšie čižmy s GoreTexom, pravdepodobne ste už neraz zažili premočené topánky a mokré nohy. To niekde v alpskom priesmyku v lejaku a 2-3 stupňoch nad nulou nie je žiadna výhra. Alebo voľakde v Rumunsku v daždi a potom večerná romantika pri sušení ponožiek a čižiem nad táborákom. Alebo možno tvoja ľadvinka nemá celkom ideálnu nepremokavú motoobuv a tebe sa len veľmi ťažko vysvetľuje, prečo máš ty nohy v suchu a ona nie. Tak možno toto všetko môžu byť argumenty na zakúpenie DexShell ponožiek.

Totiž môžeš si kúpiť kvalitné značkové čižmy s Gore-Texom, ale priprav si 250 možno aj viac eur. Alebo si k bežným turistickým čižmám, ktoré zoženieš lacnejšie, dokúp nepremokavé ponožky. Do bežných čižiem nepotrebuješ podkolienky a postačia aj normálne ponožky z cenou od 32 EUR. To nie je až taká investícia za nohy v suchu, nie?

Ďalšou výhodou môže byť to, že ako vieme, každá membrána časom starne a stráca svoje nepremokavé schopnosti. Zainvestuješ a kúpiš potom nové čižmy, alebo bude menej bolestné kúpiť len nové ponožky za zlomok ceny? Ak ich budeš používať len do dažďa, myslím, že vydržia dlho. To všetko ale časom otestujeme.

Tomáš Hajduch - Awia

nepremokavosť, spracovanie, tepelná izolácia, cena paradoxne taktiež pre niekoho cena

 

Záver

Viem, že pre niekoho nie je ani toto dostatočný dôvod na to, aby uveril, čo tieto ponožky zvládnu. Ale ja som spokojný. Mám už viacero takýchto "reklamných" funkcií vyskúšaných a presvedčil som sa, že fungujú. A fungujú aj tu. Dokonca si myslím, že aj nad rámec toho, čo som od nich očakával. Už mám aj poznatky ako sa nosia a tak, ale o tom neskôr. Ešte uvidíme ako obstoja aj v životnosti, ale doposiaľ som spokojný.

Plusy, mínusy

nepremokavosť, tepelná izolácia na prvý pohľad cena

 

ZDROJ: MOTORIDE.sk

Text: Milan Mikulík - mikulec, Tomáš Hajduch - Awia
Foto: Filip Kalka - Masochista

Produkty značky DexShell na test poskytla spoločnosť Marek Simonides - siMMar.

Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte proto první a vložte svůj komentář.
Přidat komentář
Aby jste mohli přidávat komentáře, musíte být přihlášený.
Hodnocení
Musíte být registrovaný, aby jste mohli hodnotit.

Prosím přihlašte se, a nebo se zaregistrujte.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přilášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Cenduro
· Přidat k oblíbeným
· Nastavit jako výchozí
Kdo je On-line
· Hosté On-line: 32

· Členové On-line: 0

· Registrovaní členové: 2,336
· Nejnovější člen: David1983
Reklama
Počasí
RSS vlákna na stránce
RSS - Fórum
RSS - Novinky
RSS - Články
RSS - Odkazy
Reklama
Vygenerované za: 0.02 sekund 354,083,294 návštěv