Ahoj všem. Pohrávám si s myšlenkou, že bych pořídil hamaku. Líbí se mi nenáročnost na povrch a sklon terénu a malé rozměry ve sbaleném stavu. Máte někdo zkušenosti?
"Míra dálky je toulka..."
Před časem jsem měl podobné úmysly. Po konzultaci se "skoro zeťákem" (chodí na vandry, leze po skalách, je v přírodě jako doma), jsem od toho upustil. Hlavní důvod - záda. Přece jen se tam spí v prohnuté pozici a já potřebuji rovnou plochu. Nespal jsem v tom, tak nevím.
Neodpoutávej se nikdy od svých snů! Když zmizí, budeš dál existovat, ale přestaneš žít..."
(Mark Twain)
V hamace jsem něco naspal, také jsem měl obavy z prohnutých zad, ale nakonec jsem s tím neměl problém
důležitéí je dobře si spaní připravit, chce to i trochu cviku, zvlášť když je zima tak je třeba myslet i na iziolaci pod záda jinak je ze spodu zima
na výstavách jsem si vyzkoušel i ty moderní propracovanšjí hamaky kde se leží diagonálně a je ot rovnější, ale v praxi jsme to nidky neměl možnost vyzkoušet
------------------------------------------
Kač Kač 950 2004 - už je pryč
Kač Kač 690 2009
...něco o spaní v hamaku ví Marek Slobodník ...kupodivu místo k uvázání našel v Jižní Americe i skoro v pěti kilometrech:
"Je tma ale mesiac nám krásne svieti. Rozhodli sme sa v týchto 4725 m.n.m spať. Určite to nieje dobrý nápad. Tak isto ako nieje dobrý nápad ísť na Jawe ktorá ma 55 rokov cez južnú Ameriku pralesom a horami. Každého z nás bolí troška hlava a je nám na zvracanie. Asi tu bude nízky tlak. Pokúšame si dačo navariť ale moc to nejde. Takže jeme polosurovú vifonku. Lepšie ako nič. Teplota sa pohybuje zatiaľ okolo nuly. Ja som sa rozhodol spať kilometer od posádky pri takých dvoch stĺpoch kde si môžem zavesiť hamak. Myslím že nikto nikdy nespal v takejto výške v hamaku a chcem prekonať svetový rekord.
''
Po troch hodinách sa prebudím na strašnú zimu, fúka vietor a nohy si takmer necítim. Motorku, hamak a vlastne všetko nechávam tam a idem dole nižie k autám. Lahol som si k maluchu. Nefúka tam. No o ďalšie tri hodiny sa prebúdzam na strašnú zimu. Môj spacák je celý zamrznutý. Povodne je čierny no teraz je biely. Okolo 4 tej ráno klopem na stan kameramanovi Zděnkovi. Bola to jediná možnosť ako prežiť noc v 4725 m.n.m. Ráno sa budím nevyspatý, smädný a bolí ma hlava ako koňa. Vyšiel som zo stanu a na všetko zabúdam. Nádherný výhľad na zasnežené kopce. Fakt neuveriteľné. Všetko super!!! Zážitok na celý život."
Při tokévémhle spaní NEZAPOMÍNEJTE NA IZOLACI. A ne jen tu tepelnou. Ale také proti větru.
Při běžných teplotách je to jedno. Ale při extrémech kde se přiblížíte Nule apd už je to hodně znát. A spacák který deklaruje Hranici Komfortu na -10 vám prostě stačit nebude.
Netuším jak se ten jev jmenuje. Najděte si to na netu. Ale vítr z vás krz ten spacák prostě vycucne teplo které by jinak zůstalo uvnitř spacáku. Probudíte se prochladlí / promrzlí. A to můžete spát klidně ve věcech (běžných, nikoliv Windsheildy ty to umí zastavit. Ale spí se v nich blbě. Alespoň mě.)
Pravidelně na svejch procházkách potkávám lidi co tomuhle nevěří. Pokaždé je potřeba je nechat okusit. A pak už si dají říct -)
Samotné spaní v Hamace...
No ať si každej spí jak chce... Já mám rád tvrdou zem... pod sebou karYmámou, slušnej záhrab, HORNBACH stavební celtu a nebo starej dobrej Žďárák...
A stanu se nebráním když je místo nebo dost odhodlanej člověk co se s tím bude tahat -) NO a na MOtorce je to jedno ta stan uveze -)
Já mám teď asi třetí nebo čtvrtou hamaku ale na moto cesty jí neberu. Jednak většinou nejsou po ruce vhodný sloupy, stromy nebo prostě něco, k čemu by se dala přidělat a hlavně - bolí mě z ní záda. Jednu noc v ní klidně vydržím (beru jí třeba k mámě na chatu, kde v ní spím hrozně rád, celou sezónu mám jednu na terase a obvykle se probudím ve tři ráno zimou, protože jsem si jen tak šel odpočinout a usnul jsem v ní. Ale když je člověk rozlámanej z motorky, tak mě to vůbec nedělá dobře.
Zásadní problém vidím s deštěm. Nemám k nim stříšky a všechny co jsem viděl, byly dost komplikovaně vypínané - kromě lesa si nedovedu představit jak by se to instalovalo. A stačí déšť v noci a s moskytiérou prostě vylezu, odtáhnu jí třeba pod kamion nebo přes ní přehodím tropiko od stanu a je to vyřešený i v polospánku za pár minut. Vylézání v noci v dešti z hamaky tak snadný není a přemístění v noci je nemožný.
Nicméně je to fajn věc ale já to považuju spíš za takové zpestření než stabilní spaní.
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz www.touratech.cz
Cidas napsal:
Tak mezi ty motorky bych se neodvážil lehnout
Ale,ale?"Hlavně se z ničeho neposrat..."
A zkoušel jsi to někdy?
Vzhledem ke tvé odpovědi jsem si na 100% jist,že ne.Ty motorky jsou totiž ukotvené bočně lany...jinak to totiž nejde.Motorky tu váhu neustojí
Já jsem to zkoušel upnout na motorky k sobě zády a to by možná vyšlo,kdyby se i tak na trávě neprobořila jedna noha stojanu a motorka nespadla.Bočně je to absolutní nesmysl (bez kotvení) a může to napadnout jenom úplnýho vola.
Kam nejedeš na motorce,tam jakobys nebyl